Bezoeken enkel op afspraak : bij voorkeur voor groepen van 10 tot 25 personen
Email : dirkschiltz@skynet.be - info@lodewijkmortelmans.be
Een eigen 'thuis' waar de twee grote kunstenaars alsook hun getalenteerde familieleden in het daglicht gesteld worden:
* componisten Lodewijk Mortelmans, en zijn zoon Ivo Mortelmans,
* kunstschilders Frans Mortelmans, zijn broer Antoon Mortelmans, en nicht Bertha Schiltz, alsook neef Franck Mortelmans.
Ook de kunstkringen De Scalden en Lumière krijgen de nodige aandacht.
Het Huis Mortelmans is een privaat museum en gevestigd op nauwelijks 20m van het ouderlijk woonhuis op het Klapdorp 121, waar verscheidene generaties Mortelmans zijn opgegroeid. De tentoonstellingsruimten zijn gelegen op de 1e en 2e verdieping.
Naast talloze schilderijen, foto's, publicaties, memorabilia die hier ten toon gesteld zijn, kan op aanvraag hier ook een presentatie gegeven worden over het leven en werk van elkeen der kunstenaars. Zo krijgt uw groep een mooi beeld van hun leefwereld en de toenmalig heersende tijdsgeest in en rond Antwerpen.
De Stichting Mortelmans heeft hier de Bösendorfer kwart vleugelpiano van Lodewijk Mortelmans ondergebracht.
Pianist Philibert Mees had destijds deze piano gekocht van componist en dirigent Ivo Mortelmans, zoon van Lodewijk, en heeft vele jaren op dit uitzonderlijk muziekinstrument gespeeld.
Meerdere pianisten waaronder Jozef de Beenhouwer, Peter Vanhove, Nina Ardashirova, Sylvia Traey, Gabriel Hollander, François Glorieux, Kiyotaka Izumi, Polina Chernova, hebben ons het genoegen gebracht om in de afgelopen jaren op deze piano te spelen.
De officiële opening had plaats op zaterdag 30 april 2011. Op deze speciale dag werden Philip Heylen, schepen van cultuur van de Stad Antwerpen, verwelkomd, alsook vele familieleden en sympathisanten.
Peter Vanhove heeft toepasselijk enkele pianowerken van Lodewijk Mortelmans op de Bösendorfer gespeeld.
NAVEA - SABAM : Nr 1
1922 - Lodewijk Mortelmans was medeoprichter, stichtend lid en de eerste voorzitter van de auteursvereniging NAVEA, met als stamnummer Nr. 1 en was tevens lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten.
(NAVEA is het huidige SABAM in België)
SABAM : GEDENKPLAAT
Als blijk van appreciatie heeft SABAM een koperen gedenkplaat geschonken.
Dirk Schiltz mocht deze in ontvangst nemen uit handen van Ben Geyselinck en Jan Baeyens (gewezen secretarissen) van de 'SABAM vrienden'.
Deze gedenkplaat prijkt nu op de gevel van het Mortelmans huis.
NAVEA : DE MUZIEKWARANDE
Van 1922 tot 1929 was het een muziektijdschrift dat min of meer fungeerde als officieus maandschrift van NAVEA. Emiel Hullebroeck was immers de hoofdredacteur en uiteraard nauw betrokken bij NAVEA als ondervoorzitter. Vanaf 1930 (zoals aangekondigd in het tijdschrift) tot het einde in 1932 was het wel het officiële tijdschrift van NAVEA.
Verschenen op 01.01.1923 - Het bestuur der Nationale Vereeniging voor Auteursrecht is als volgt samengesteld:
- Lodewijk Mortelmans, voorzitter
- Lode Bakelmans en Emiel Hullebroeck, ondervoorzitter
- Lode Monteyne, secretaris
- Edward Verheyden, hulp-secretaris
- Frans Van Dyck, penningmeester
- Flor Alpaerts en Jan Broeckx, leden