NL  -  FR  -  EN  -  DE

Frans Mortelmans 1865-1936

 

Frans MortelmansFrans Mortelmans werd geboren op 1 mei 1865 als oudste zoon uit een gezin van zes.
 
Oorspronkelijk wou vader Karel Mortelmans (drukker in Antwerpen) dat Frans de Muziekacademie zou volgen en kocht voor hem een piano, maar het was de tweede zoon Lodewijk, die de piano inpalmde en die zijn lessen bij de tekenacademie doorgaf aan Frans. Zo gebeurde het dat Frans een bekend bloemenschilder werd en Lodewijk een bekende componist.
 
Frans Mortelmans is een schilder die "schildert" in de volle zin van het woord. Na een scholing van 15 jaar aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen bij onder meer Luc Schaefels, begint hij een loopbaan als kunstschilder.
 
Evenals zijn broer Lodewijk is Frans lid van de kunstkring De Scalden (1889-1914), (opgericht in Antwerpen met Jules Baetes als voorzitter), en neemt hij actief deel aan de activiteiten en tentoonstellingen die georganiseerd worden ter promotie van de kunst in al zijn vormen. Frans is ook lid van de kunstkring De Distel. Vanaf 1889 neemt hij actief deel aan diverse tentoonstellingen in België.
 
In die periode is hij één van de kunstenaars die zijn werken vlot weet te verkopen zowel in België als in het buitenland. Zo maakte hij ondermeer een reis naar de Scandinavische landen met een ganse lading schilderijen, en verkocht ze allemaal.
 
In 1903 werd zijn kunst voor het eerst officieel erkend door de aankoop van een aquarel door het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen. Frans Mortelmans was vele jaren professor aan de Academie van Berchem en hij was er waarnemend directeur tijdens zijn laatste dienstjaren. Frans Mortelmans gaf ook privélessen, ondermeer aan Gravin Romania du Bois d'Aische, echtgenote van Ridder Mayer van den Bergh (zie blz. 163 Kasteel Hof ter Linden Edegem door Linda De Keuster), en aan zijn neef, de latere pastelschilder Franck Mortelmans (1898-1986), en aan Mevr. Van Ingelghem uit Luxemburg.
 
Hij was ook een erg productief schilder. Zijn voornaamste periode situeert zich juist voor en na de eeuwwisseling. Hij was zeker een van de meest getalenteerde schilders van bloemen en stillevens. Zijn eigenheid was onmiskenbaar (waaronder clair obscure). Frans Mortelmans was een laat-romanticus die gevoelig was voor het impressionisme, zonder de ware weergave van zijn onderwerpen te verloochenen.
 
Marie FontaineIn 1892 trouwt hij met Marie Fontaine. Het koppel bleef kinderloos.
 
 
Ondermeer zijn rozenschilderijen worden intussen over de hele wereld zeer gewaardeerd.
 
Jammer genoeg zijn enkel de schilderijen bewaard gebleven, en het archief weggegooid, zodat er nauwelijks historische bronnen zijn over zijn werk.
Het werk van Frans Mortelmans bestuderen en zo nauwkeurig mogelijk catalogeren is nu een taak van de Stichting Mortelmans.
Frans Mortelmans Frans Mortelmans Frans Mortelmans Frans Mortelmans Frans Mortelmans Frans Mortelmans

 

Frans Mortelmans Frans Mortelmans Frans Mortelmans Frans Mortelmans Frans Mortelmans Frans Mortelmans Frans Mortelmans Frans Mortelmans Frans Mortelmans

 

lfm logo