NL  -  FR  -  EN  -  DE

Lodewijk Mortelmans 1868-1952

100 jaar na zijn creatie brengt de Munt 2 concertante uitvoeringen van Lodewijk Mortelmans' enige opera.

 

 

   Clic for full text
   Omkadering jonge musici

UITVOERINGEN DOOR DE MUNT VAN LODEWIJK MORTELMANS’
OPERA DE KINDEREN DER ZEE
(BRUSSEL, BOZAR – 22 & 24 NOVEMBER 2020)

Muntschouwburg
© Regie der Gebouwen

OMKADERING VOOR JONGE MUSICI
 
Op 22 en 24 november 2020 brengt de Munt o.l.v. chef-dirigent Alain Altinoglu in twee concertante uitvoeringen van Lodewijk Mortelmans’ enige opera ‘De kinderen der zee’, en dit honderd jaar na de wereldcreatie in de Koninklijke Vlaamse Opera. Dit bijzondere evenement zal worden omkaderd door verschillende activiteiten die zich in eerste instantie richten tot conservatoriumstudenten en pas afgestudeerde musici. Korte inhoud :
 
1. LODEWIJK MORTELMANS: LEVEN EN WERK
 
2. OMKADERENDE ACTIVITEITEN
 
De uitvoeringen van Mortelmans’ opera door de Munt zijn een ideale gelegenheid om jonge preprofessionele en professionele musici kennis te laten maken met leven en werk van Lodewijk Mortelmans, en met zijn vocale oeuvre in het bijzonder.
 
2.1. STUDIEDAG
 
De studiedag richt zich in eerste instantie tot studenten van de Belgische Conservatoria en tot studenten musicologie, maar kan als introductie ook worden bijgewoond door wie de uitvoering wil meemaken.
 
2.2. MASTERCLASS VOOR ZANGERS EN BEGELEIDERS
 
Het is de bedoeling om conservatoriumstudenten van de afdelingen zang en pianobegeleiding, maar ook jonge professionele zangers en pianisten uit te nodigen voor een masterclass waarin ze door twee eminente musici worden gecoacht, met name mezzosopraan Lucienne Van Deyck en pianist Jozef De Beenhouwer.
 
2.3. ‘MORTELMANS-MARATHON’
 
Tijdens de ‘Mortelmans-marathon’ wordt op één dag tijd tijdens een aperitiefconcert, een namiddagconcert en een avondconcert de integrale liedproductie van Mortelmans uitgevoerd door deelnemers aan de masterclass en enkele jonge professionele zangers.
Dit bijzondere evenement zal via een live stream ook via Facebook te volgen zijn.
 
 
Organisatie:
Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw i.s.m. Labo XIX&XX (Koninklijk Conservatorium Antwerpen), de Stichting Mortelmans vzw en de Munt
 
 
Jan Dewilde
Studiecentrum voor Vlaamse Muziek
Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool)
 
Jan Van Rijswijcklaan 115, Antwerpen 2018
jan.dewilde@ap.be - +32 3 244 18 20
 
 
 
 Download hier de volledige tekst
 

 

 

 

   Clic for full text
   SVM Newsletter 201

Opera in de kijker

Nieuwsbrief 201 - november 2019, door Jan Dewilde, SVM
Illustratie van “De Kinderen der Zee” zoals gepubliceerd
in het kunsttijdschrift “De Vlaamse School” uit 1900.

Lodewijk Mortelmans’ opera De kinderen der zee in De Munt

 
De mosselen zijn aan wal! Op 22 en 24 november 2020 brengt De Munt in Bozar twee concertante uitvoeringen van Lodewijk Mortelmans’ enige opera De kinderen der zee, en dit honderd jaar na de creatie op 27 maart 1920 in de Koninklijke Vlaamse Opera in Antwerpen.
 
De uitvoeringen worden gedirigeerd door chef-dirigent Alain Altinoglu die bijzonder enthousiast is over Mortelmans’ partituur. Zijn aandacht werd op Mortelmans’ opera gevestigd door trompettist Manu Mellaerts die hem de excellente cd-opname met fragmenten uit de opera bezorgde. Deze bijzonder opname, met o.a. Liesbet De Vos en Werner Van Mechelen en de Württembergische Philharmonie Reutlingen, gedirigeerd door Dirk Vermeulen, verscheen op het label Phaedra.
 
Deze uitvoeringen door de Munt worden zonder twijfel een evenement van eerste orde, ook al omdat er voor deze gelegenheid een nieuwe partituur wordt aangemaakt en men een cd-opname van het volledige werk plant. In de volgende maanden houden we u dan ook graag op de hoogte en willen we u uitgebreid informeren over Mortelmans’ opera.
 
(Klik op logo SVM) Hier bezorgen we u een historische tekst die in 1901 werd gepubliceerd in Le Matin over het libretto van Rafaël Verhulst (1866-1941). De tekst van Verhulst was in 1900 door de stad Antwerpen bekroond in de ‘Wedstrijd van tooneelletteren’ en er werd toen al aangekondigd dat Lodewijk Mortelmans op dit libretto een opera zou componeren.
 
Rafaël Verhulst – De Kinderen der Zee, dramatisch zangspel in drie bedrijven. Antwerpen, L.H. Smeding, 1901.
 
 

 

 

   Clic for full text
   SVM Newsletter 202

Opera in de kijker

SVM Nieuwsbrief 202 - december 2019, door Jan Dewilde, SVM

 
Lodewijk Mortelmans’ opera De kinderen der zee in De Munt

Op 22 en 24 november 2020 brengt de Munt twee concertante uitvoeringen van De kinderen der zee, Lodewijk Mortelmans' enige opera.
 
In de aanloop naar die uitvoeringen, serveren we u hier elke maand informatie over deze opera die honderd jaar geleden in Antwerpen gecreëerd werd.
 
In deze en volgende nieuwsbrieven kan u de inzichten lezen van Mortelmansbiograaf prof. Jan Broeckx:
 
 

 

 

   Clic for CD Information
   CD_50  -  2017
   In Flanders' Fields 97

Uit CD Phaedra In Flanders' Fields 92097 door Jan Dewilde, SVM

 
De 'Kinderen der Zee' is Mortelmans' enige opera. Vermoedelijk was die opera bedoeld om in 1918 het zilveren jubileum van de Koninklijke Vlaamse Opera in Antwerpen luister bij te zetten, maar WO I besliste daar anders over. Uiteindelijk werd het seizoen 1919-1920 uitgeroepen tot jubileumseizoen waarbij tijdens een feestweek in maart 1920 twee populaire Vlaamse opera's werden hernomen, zijnde 'Herbergprinses' van Jan Blockx en 'Quinten Massys' van Emile Wambach.
Op 27 maart 1920 ging 'De Kinderen der Zee' in wereldpremière. Het libretto is van toneelauteur Rafaël Verhulst (1866-1941). De ondertitel is dan ook 'dramatisch zangspel in drie bedrijven'.
Het stuk is in rijm geschreven en geconcipieerd in aria's, duetten en koren. In de publicatie van Verhulsts toneelstuk, dat in 1900 door de stad Antwerpen 'in den wedstrijd van toneelletteren' was bekroond, werd al vermeld dat het 'wordt getoonzet door Lodewijk Mortelmans'.
Het stuk speelt zich af aan zee tijdens de zeventiende eeuw, 'toen de vuurtorens nog gestookt werden'.
 
 

 

 

Lodewijk Mortelmans - partituur
 

Fragment 1904 Kinderen van de ZeeFragment van het thema
der noodlottige voorspelling uit "De Kinderen der Zee",
aan m'n vriend Jules Baetes - Lod. Mortelmans 30 jan. 1904
 
 
 

 

LFM